Dacă te-ai hotărât că este momentul potrivit pentru tine să ai propria mașină, dar e prima dată când faci o astfel de achiziție, ai nevoie să fii foarte bine informat pentru a lua cea mai bună decizie.

Cumpărarea unei mașini noi este un proces care necesită cercetare și planificare, chiar și în cazul în care bugetul disponibil nu îți dă bătăi de cap. Producătorii vin cu atâtea modele an de an, încât înainte să achiziționezi trebuie să identifici cele mai bune variante disponibile în piață pentru tine.

Până la achiziția propriu-zisă însă, este necesar să știi ce vrei și ce îți place, cât ești dispus să plătești și cum să cauți viitoarea ta mașină.

Primul pas: Identifică ce nevoi ai

”Mașina potrivită” depinde foarte mult de ceea ce îți dorești, de personalitatea ta și mai ales de motivele pentru care vrei să o achiziționezi.

Unii șoferi care nu au neapărat o sumă în care vor să se încadreze, cumpără mașina doar din punct de vedere emoțional. Pentru statutul pentru care aceasta îl conferă sau pentru simplul fapt că este potrivită pentru anumite situații. Poate un autoturism 4×4 pentru urcat pe munte, poate o mașină cu un motor cu mulți cai putere pentru eliberarea de adrenalină sau poate un cabrio pentru zilele însorite de vară. În aceste cazuri, caracteristicile pe care trebuie să le aibă mașina sunt bine stabilite de la început și viitorii proprietari doar caută variantele care le plac ca mai apoi să facă investiția.

Majoritatea dintre noi însă, ne gândim și la aspecte mult mai practice atunci când ne hotărăm să cumpărăm o mașină nouă: fiabilitate pentru drumuri cât mai multe către birou fără multe bătăi de cap, consum redus sau spațiu mai mare pentru întreaga familie.

Așadar, înainte să începi să cauți mașina potrivită pentru tine, fă o listă cu ce nevoi ai, răspunzând la cât mai multe întrebări, în funcție de situația în care te regăsești:

  • Cât de numeroasă este familia ta? Ai nevoie de o mașină în 4 uși sau poți foarte bine să alegi un coupe?
  • Ce fel de drumuri vei face preponderent? Mai mult în oraș sau înafara lui?
  • Cât de important este pentru tine consumul mașinii?
  • Care sunt caracteristicile estetice și de siguranță pe care ți le-ai dori de la viitoarea ta mașină? Tapițerie, piele, cutie manuală sau automată, să funcționeze cu benzină, motorină sau să fie hibrid? Să aibă sisteme ABS, ESP, pilot automat?
  • Cât de mare să fie portbagajul?
  • Este necesar să adaugi și un scaun pentru copii?
  • Cât de ușor poți să parchezi mașina?

Doar răspunzând clar la acest tip de întrebări, vei putea identifica în piața modelele de mașini care vor fi potrivite pentru tine.

Pasul numărul 2 este să îți setezi un buget.

Pentru a salva timp și pentru a te păstra rațional în fața multiplelor variante pe care le ai la dispoziție, este necesar să stabilișești o sumă maximă pe care ți-o permiți să o aloci. Este foarte important să iei în calcul și viitoarele costuri de întreținere ale mașinii și dacă alegi un sistem de leasing sau rate directe, să te asiguri că diferența pe care o vei plăti la final nu este cu mult peste prețul inițial de achiziție al mașinii.

Pasul numărul 3 este să cauți mașina pe care ți-o permiți.

Odată stabilit bugetul, încearcă să nu îl depășești și vezi ce opțiuni ai pe piață. Ofertele pe care le poți găsi sunt diverse pentru același model sau pentru mașini care fac parte din aceeași clasă deși sunt de la producători diferiți. De aceea, trebuie să îți faci foarte bine temele pentru a descoperi cea mai bună ofertă și pentru a economisi chiar bani. Poți să găsești același model, dar cu o echipare mai bună la același preț ca unul realizat standard.

Cel mai convenabil mod de a identifica varianta optimă este să îți începi căutările pe internet. Platforma cautimasina.ro este soluția ideală pentru a găsi într-un timp foarte scurt același model de la dealeri diferiți sau mai multe variante de mașini din aceeași clasă. Pe baza unor criterii simple pe care le complezi (ca de exemplu, marcă, model, preț) cautimasina.ro interoghează peste 160 de site-uri cu anunțuri pentru vânzări de mașini noi și îți returnează instant cele mai bune variante. Poți astfel să compari prețuri și caracteristici și să descoperi ce dealeri au oferta convenabilă pentru tine.