Cu totii dorim sa cumparam un autoturism nou, insa de cele mai multe ori datorita situatiei financiare trebuie sa ne multumim cu variante mai vechi ale marcii de masina preferata. Inainte de a achizitiona un auto second hand trebuie sa tinem cont de cateva reguli simple, dar desigur importante.

Stim cu totii ca romanii se pricep la toate, mai ales la mecanica, motoare si parti componente, cred ca de la batrana Dacie li se trage. Cu toate astea atunci cand mergeti sa va cumparati un autoturism second-hand este bine sa apelati la un mecanic auto adevarat, macar pentru a avea o parere in plus.

Piata auto din Romania a cunoscut o adevarata explozie de autoturisme second hand, in primele 7 luni din 2018, in România s-au înmatriculat 350.000 de maşini si doar 21% sunt auto noi potrivit celor de la DRPCIV. Daca si tu te-ai decis sa iti cumperi o masina second hand sunt cateva lucruri de care sa tii cont ca sa fii sigur ca nu te pacalesti.

In primul rand cunoaste-ti limitele financiare.

Limita financiara te va ajuta sa intelegi ce fel de autoturism iti poti permite. Chiar daca acesta este la mana a doua nu trebuie sa iti depasesti bugetul, o sa mai ai nevoie de cateva investitii chiar si dupa ce ai cumparat masina, de exemplu o sa ai nevoie de numere rosii daca vrei sa circuli cu ea imediat, traduceri acte, asigurare RCA, RAR iar dupa ce ai terminat cu actele si inmatricularea masinii fiind un auto second hand gandeste-te sa-i faci o revizie mecanica serioasa intr-o reprezentanta, schimba consumabile, distributie, frane, etc.

Cum sa alegi cea mai buna masina second-hand

Cauta masina in locuri potrivite

Incepe cautarile, ai sansa sa gasesti masina visurilor tale pe unul din site-urile de profil, nu te grabi sa alegi. Incearca sa eviti samsarii pentru ca de cele mai multe ori masinile lor sunt reconditionate si nu ofera nici un fel de garantie, cauta mai bine anunturile unui dealer autorizat in comertul cu autoturisme second hand, cu certificat firma de incredere.

O sa intalniti persoane care o sa va zica ca este suficient sa-i audă motorul ca sa-si dea seama ce fel de masina este, atunci cand mergi sa vezi masina ia cu tine un mecanic care cu siguranta se pricepe mai bine ca tine, asa o sa faca si diagnoza auto. Cere seria sasiului si mergi la reprezentanta pentru o verificare in baza lor de date, atentie este contra cost.

Ideal este ca masina sa detina carte de service.

Fugi de chilipiruri

Nu exista preturi bune fara probleme, daca gasesti o astfel de ocazie gandeste-te bine inainte sa cumperi.

Astea ar fi cateva idei care ar putea sa va ajute atunci cand cumparati un auto second hand si care este avantajul dealerului autorizat.