Daca nu stiti ce sa alegeti intre transmisia automata sau manuala, in acest articol va vom oferi informatii care va vor ajuta sa luati o decizie. Atunci cand cumparati o masina, indiferent daca masina este noua sau second hand, de multe ori va intrebati daca cutia manuala sau cea automata este mai buna.

Cutie automata sau manuala?

Cutia de viteze manuala este si in ziua de astazi dotarea standard prezenta pe majoritatea masinile oferite de producatori, in timp ce cutia de viteze automata este adesea prezenta ca optiune. Cu toate acestea, nu exista nicio indoiala ca transmisia automata este de preferat daca utilizati masina in principal in oras. Confortul garantat de absenta pedalei ambreiajului, de fapt, se transforma intr-un avantaj nepretuit atunci cand esti obligat sa te opresti continuu din cauza traficului urban.

Daca folositi masina pe trasee mixte, cutia de viteze manuala este alegerea preferata de catre multi soferi.

Cutie automata: argumente pro si contra

Asa cum era de asteptat, masinile echipate cu transmisie automata sunt alegerea ideala pentru calatoriile in oras, deoarece sunt prezentate fara pedala ambreiajului. Schimbarea vitezelor este astfel decisa de unitatea de comanda atunci cand se atinge un numar predeterminat de rotatii.

In trecut, se credea ca masinile echipate cu transmisie automata au fost proiectate pentru soferi mai putin experimentati, insa astazi, datorita evolutiei tehnologice, aceasta parere a disparut si chiar si masinile super sport pot conta pe dispozitive capabile sa schimbe viteza in cateva milisecunde cu rezultate de neatins pentru o cutie de viteze manuala.

Daca acestea sunt avantajele oferite de o cutie de viteze automata, dezavantajele includ costul mai mare al unei masini echipate cu astfel de cutie de viteze.

schimb de ulei la cutiile automate

Consumul la masinile cu cutie de viteze automata

Un alt dezavantaj al cutiei de viteze automate este dat de consumul mai mare. Lasand sarcina schimbarii vitezelor catre unitatea de comanda, aceasta va efectua aceasta operatiune doar atunci cand se atinge o rotatie predeterminata, crescand astfel consumul de combustibil in comparatie cu o masina echipata cu o cutie de viteze manuala, in care soferul va adapta singur viteza in functie de turatii.  Citeste si despre schimb de ulei la cutiile automate.

Transmisia manuala: avantaje si dezavantaje

Masinile echipate cu transmisie manuala sunt si astazi cele mai populare de pe piata noastra si preferate de multi conducatori auto. De fapt, pentru multi soferi masinile cu transmisie manuala ofera un feedback pur, nu filtrat de unitatile de comanda electronice, si permit soferului sa aiba controlul deplin asupra masinii.

Printre avantajele masinilor echipate cu transmisie manuala, exista, fara indoiala, un pret semnificativ mai mic decat modelele similare echipate cu transmisie automata, precum si o intretinere mult mai ieftina de efectuat. Printre punctele negative se numara confortul redus oferit de aceasta tehnologie, care va necesita soferului sa foloseasca intotdeauna pedala de ambreiaj pentru a schimba treapta de viteza, implicand astfel un efort fizic semnificativ in caz de trafic urban.

In incheiere, masina cu cutie de viteze automata sau manuala?

Transmisia automata ar trebui sa fie preferata daca utilizati masina in principal in oras. Daca folositi masina pe trasee mixte si doriti sa simtiti mai bine ca poate masina, cutia de viteze manuala este alegerea preferata.

Care sunt avantajele si dezavantajele transmisiei automate?

Masinile cu transmisie automata sunt alegerea ideala pentru calatoriile in oras, deoarece sunt prezentate fara pedala ambreiajului. Datorita evolutiei tehnologice, chiar si masinile super sport pot conta pe dispozitive capabile sa schimbe vitezele in cateva milisecunde, cu rezultate inaccesibile pentru o cutie de viteze manuala. Dezavantajele includ costul mai mare al unei masini echipate cu acest dispozitiv.

Masinile cu transmisii automate consuma mai mult?

Lasand sarcina schimbarii vitezelor catre unitatea de comanda, aceasta va efectua aceasta operatiune doar atunci cand se atinge o rotatie predeterminata, crescand astfel consumul de combustibil in comparatie cu o masina echipata cu o cutie de viteze manuala, in care soferul va adapta viteza in functie de viteza, de ture.

Care sunt avantajele si dezavantajele transmisiei manuale?

Printre avantajele masinilor echipate cu transmisie manuala, exista, fara indoiala, un pret semnificativ mai mic decat modelele similare echipate cu transmisie automata, precum si o intretinere mult mai ieftina de efectuat. Printre punctele negative se numara confortul redus oferit de aceasta tehnologie, care va necesita soferului sa foloseasca intotdeauna pedala de ambreiaj pentru a schimba treapta de viteza, implicand astfel un efort fizic semnificativ in caz de trafic urban.

Bucură-te de ofertele noastre de masini cu cutie automata.